Geschiedenis

Een terugblik door de eeuwen

Stap binnen in de rijke geschiedenis van Kasteel Engelenburg. Met een geschiedenis die teruggaat tot ver voorbij de 19e eeuw, neemt ons kasteel u mee op een betoverende reis door de eeuwen heen.

1570

De eerste bewoner van de Engelenburg, Jacob I Schimmelpenninck van der Oije. Al in dit tijdperk was wijn belangrijk, want de heer van Engelenburg verhandelde Duitse wijnen naar de Baltische staten. In de 80-jarige oorlog had het kasteel groot aanzien. De Prins van Oranje ( Prins Maurits ) veroverde de IJsselvallei op de Spanjaarden in 1591 en logeerde op de Engelenburg.  In 1624 werd Kasteel Engelenburg verwoest door de Spaanse troepen o.l.v Graaf Hendrik van den Bergh tijdens de inval van de Veluwe.

1624

In 1624 verwoestte het Spaanse leger o.l.v. Graaf Hendrik van den Berg de Engelenburg. Jacob II Schimmelpenninck van der Oije herbouwde het kasteel in 1641 op de oude grondvesten. Hij luidde het nieuwe tijdperk in van landgoed, dat hij voor de jacht gebruikte. Kasteel Engelenburg stond model voor de bouw van Paleis Het Loo in 1684.

1781

Engelenburg werd in 1781 aangekocht door Robert Jasper van der Capellen en kwam hiermee weer terug in de familie. Robert Jasper wilde zich hiermee toelating tot het Ridderschap van de Veluwe verwerven. Het huis werd het trefpunt van de revolutionair gezinde patriotten die zich tegen de falende Stadhouder Willem V keerden. De monarchie overwon echter met behulp van het Pruisische leger en daardoor moest Robert Jasper van der Capellen vluchten naar Frankrijk.

1828

In 1828 kocht de douairière Judith van Lennep het huis en zorgde voor een complete metamorfose van een weerbaar kasteel naar een lustoord “met schoone plantagiën”. Zij heeft hiermee de grootste bouwkundige veranderingen in de 400 jarige geschiedenis van Kasteel Engelenburg gerealiseerd.

1877

In 1877 werd het domein Den Engelenburg gekocht door Frederick Bogaardt. In eerste instantie als zomerverblijf. Frederik Bogaardt had zijn reguliere woning in Den Haag, Plein 1813 nummer 3. In 1873 was het gezin teruggekeerd uit het Indische handelsleven om een landbouwkundig bestaan op te bouwen voor zoon Marius, die geen sterke gezondheid had en dus beter in Nederland kon wonen.

1880

Zoon Marius werd echter in 1880 ontvoerd. De ontvoerder eiste een losgeld van 75.000 Gld. De dienstbode werd naar de afgesproken plek gestuurd met een schort vol papiergeld, 75 biljetten van duizend gulden, maar kwam onverrichter zake terug. Zij had niemand gezien. Later werd de 13-jarige Marius Bogaardt dood gevonden in het Haagse Dekkersduin. Na de moord op Marius verhuisde het gezin van Den Haag naar Brummen. Ze leefden een sober bestaan in het teken van zware ernst. De ouders zijn tot hun dood in de rouw gebleven.


De ontvoering en de moord op Marius Bogaardt leidde in 1880 tot een grote ontzetting in Nederland. Het was aanleiding tot het schrijven en zingen van larmoyante liederen. Marius is onder overweldigende belangstelling begraven in Den Haag. Een half jaar later is Marius overgebracht naar de algemene begraafplaats in Brummen aan de Prinses Irenelaan. Daar is een indrukwekkend mausoleum gebouwd. Het mausoleum is inmiddels een monument.

1910

Jonkheer Schelto van Citters, Commissaris van de Koningin in Gelderland, kwam in 1910 in het bezit van de Engelenburg. Hij verrijkte de bijzondere tuinen met o.a. de grootste taxus van Nederland en een bloementuin en herstelde de zichtas aan de achterzijde waardoor er weer een romantische diepte in het park verscheen. Na zijn overlijden in 1942 werd het huis verkocht voor fl. 150.000.

 

1945

In april 1945, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, vestigde een groep uit de Nederlandse SS zich in het kasteel. Deze werd bekend als Kommando Zeppelin en stond onder leiding van Andries Pieters. De groep bleef maar acht dagen alvorens op de vlucht te slaan voor de Canadese troepen, maar folterde in die tijd tientallen gevangenen op gruwelijke wijze. Op 13 april herdenken wij nog ieder jaar de  Brummense verzetsstrijders welke werden gefusilleerd. Na de Duitse bezetting werd het huis een vakantieoord voor de medewerkers van de Twentsche Bank (later ABN Bank). In de 70’er en 80’er jaren stond Groot Engelenburg meer dan 10 jaar leeg. 

 

1988

De roemruchte geschiedenis is vanaf 1988 te ervaren voor iedere bezoeker. In dat jaar werd het landgoed een exclusief hotel, restaurant, golf- en conferentie centrum. De schoonheid van het landgoed wordt vandaag de dag en in de toekomst met passie en met verstand beheerd. Hier willen wij u laten beleven hoe wij gastvrijheid ervaren.

 

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen, wilt u een reservering bij ons plaatsen of een afspraak maken? Via onderstaande gegevens kunt u contact opnemen:


Kasteel Engelenburg 

Eerbeekseweg 6
6971 LB Brummen

Telefoon: +31 (0)575-569999
E-mail: info@engelenburg.com

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en evenementen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!