Omgeving

Zutphen

Zutphen is een stad met vele kwalificaties: monumentenstad, justitiestad, antroposofenstad, hanzestad, grafische stad. Al die kwalificaties zijn juist. Het ligt er maar aan op welke wijze de bezoeker tegen Zutphen aankijkt of ervaart. De hanzestad, met 47.000 inwoners, ligt prachtig aan de IJssel met een indrukwekkend front van statige panden en bovendien op korte afstand van de vrije natuur op de Veluwe en het prachtige natuurschoon van de Gelderse Achterhoek.

Zutphen is daarom een prikkelende stad. Een stad met een rijke (hanze)geschiedenis en honderden eeuwenoude monumenten. Een stad ook met verstilde hofjes en gezellige terrasjes. Monumentale koopmanshuizen in oude luister hersteld, schilderachtige hofjes en imposante kerken, een deel van de oude stadswal, en niet te vergeten de Librije met haar wereldbekende collectie antiquarische boeken, getuigend van een rijk verleden, waarover veel te verhalen valt. In Zutphen zijn twee bijzondere musea: het Stedelijk Musem en het Museum Henriette Polak. In 2016 verhuizen deze musea samen met de archeologische dienst naar het rijksmonument Hof van Heeckeren. Dit stadspaleis is gelegen aan het ’s-Gravenhof in het historische hart van Zutphen.

Bronckhorst

Maak een wandeling door het kleinste stadje van Nederland met al zijn historie. Omstreeks het jaar 1000 klinkt voor het eerst de naam Bronkhorst in de roemruchte Gelderse geschiedenis. Sinds 1482 bezit Bronkhorst stadsrechten. Tot de voornaamste bewaard gebleven oudheden behoren de kapel en een paar huizen met trapgevels, alsmede enige woningen met houtwerk in de buitenmuren.. Het lijkt of u in een andere wereld terecht komt, u ervaart gelijk een vakantiegevoel. Dit alles kunt u zelf gaan bekijken of onder leiding van een stadsgids. In het stadje zijn vele leuke winkeltjes zoals een antiquair, goudsmid, beeldentuin country shop en een galerie met edelestenen. In Rha kunt u het Bronckhorster bier proeven en de brouwerij bezichtigen.

Doesburg

Wie over de IJsselbrug komt en de stad binnen rijdt, denkt even dat de tijd hier stil heeft gestaan. Weinig steden in ons land zijn zo gaaf bewaard gebleven als deze oude Hanzestad. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog volledig intact. Bovendien telt de binnenstad 150 beschermde monumenten. Zij getuigen van de rijke historie van Doesburg, dat al in 1237 stadsrechten kreeg, zo’n 60 jaar eerder dan Amsterdam! Doesburg is één van de 7 Hanzesteden aan de IJssel.

Een aanrader is het Lalique Museum in Doesburg met ruim duizend glasobjecten van de wereldberoemde Franse glas- en juwelenkunstenaar René Lalique.

Omgeving verkennen per fiets

De Gazelle fietsen staan voor u klaar, de keuze is aan u op en neer naar Bronkhorst of de prachtige Veluwezoom fietstocht . Allen samengesteld op basis van de fietsknooppunten. U start vanaf de Engelenburg en geniet van de natuur, de historische steden en onderweg een heerlijke stop. Uiteraard kunnen wij ook een elektrische fiets, kinderfiets of kinderzitje voor u verzorgen maar deze dient u wel vooraf te reserveren.

Beschikt u over de Route.nl app? Dan kunt u ook onderstaande routes vinden op basis van het routenummer.

 

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen, wilt u een reservering bij ons plaatsen of een afspraak maken? Via onderstaande gegevens kunt u contact opnemen:


Kasteel Engelenburg 

Eerbeekseweg 6
6971 LB Brummen

Telefoon: +31 (0)575-569999
E-mail: info@engelenburg.com

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en evenementen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!